Herendi Gábor esküvői blog

EsküvőTV Herendi Gáborral 2. adás - esküvői fotósok

Szerző: Herendi Gábor ★ 2020-12-16 14:32

Az EsküvőTV Herendi Gáborral második adásában esküvői fotográfusokkal beszélgettünk 
Gábor beszélgetőpartnerei:


Szalay Mona
Bende Tamás
és Magyar Szabolcs (Dupla Expo Photography) esküvői fotósok voltak

Miben különbözik egy esküvői fotós más fotósoktól?

Egy esküvő fotós szerencsés esetben mindenből egy pici: sportfotós, portréfotós, természetfotós, divatfotós is egyben, akik leginkább esküvői fotózásra specializálódtak. Egy esküvői fotósnak a személyiségét is bele kell tennie, nem csak a szakmai tudását, hiszen, nagyon sok esetben a fotós személyisége szerint választanak a párok magunknak esküvői fotóst.

Egy esküvői fotósnak nagyobb a felelősség a hátán
, hiszen olyan eseményt kell fotóznia, amely egyszer történik meg és nem megismételhető. Az alázatnak nagyobb szerepe van, mint az önmegvalósításnak. A fotós azért van ott az esküvőn, hogy a pár legfontosabb napját lefotózza. Az az egy napja van arra, hogy a párból a lehető legjobbat hozza ki, ehhez nagyfokú kreativitásra van szükség.

Egy esküvői fotós úgymond extrém környezetben dolgozik, sok a váratlan helyzet, mindig az adott körülményekhez kell igazodniuk. Ha sötét van ahhoz; ha világos van, ahhoz; ha esik az eső akkor pedig ahhoz. Ez nagyfokú rugalmasságot igényel és ilyen esetben fontos, hogy az esküvői fotósnak legyen minél több tapasztalata. 

Felmerült a kérdés, hogy melyik a jobb, férfi vagy női fotóst választani, esetleg vegyesen vagy két férfi, két nőt?

A fotósok válasza erre az volt, hogy leginkább az a lényeg, hogy kivel fotóznak, a „kémia” kell, hogy működjön a pár és a választott fotós/fotósok között. A fotós az esküvő alkalmával nagyon közel kerül a párhoz, már-már „intim” helyzetekbe, akaratlanul is megismer olyan a családon belül fennálló viszonyokat vagy helyzeteket is, amelyet még a násznépből sem sokan ismernek, ezért nagyon fontos, hogy a szimpátia meglegyen a választott fotóssal. 

Mikor szokták az esküvői fotós szolgáltatókat általában megkeresni?

Fotós nélkül nincs esküvő, ezért jó eséllyel az első szolgáltatók között keresik meg a párok az esküvői fotósokat. Néha előfordul, hogy az esküvői előtti napokban, keresik csak meg a fotóst, ez sok esetben már szervezővel történik, de előfordult már olyan eset is, hogy egy korábban már kiválasztott fotósról derül ki, hogy mégsem vált be, gondok merültek fel és másik fotóst szeretnének.

Hogyan indul a munka az esküvői fotósokkal?

A Dupla Expo Wedding Photography-nál egy 0. találkozással kezdődik, amely egy ismerkedő találkozás vagy videós beszélgetés a párral. Ezután egy árajánlat kérés következik e-mailben, majd ha az ár elfogadásra kerül, akkor jön a szerződéskötés és foglalózás, valamint a személyes találkozók.

Monánál is az első beszélgetés alkalmával inkább csak kölcsönös megismerkedés zajlik, hasonlóan gondolkodnak-e, hasonlóak-e az elképzelések.

Azokból lesznek a legjobb együttműködések – emelte ki Tamás – akikkel, amikor leül az ember és rögtön azt érzi, hogy szinte évek óta ismerik egymást, akikkel elsőre jól működik az összehangolódás.
A személyes találkozások alkalmával tudnak a fotósok kész fotókönyveket mutatni, amely mégjobban segítheti a párt abban, hogy valóban jól válasszanak-e fotóst maguknak.

Hogyan áll össze az esküvő napján az esküvői fotóssal a munka?

A lekötött óraszámtól függ, mikor kezdenek a fotósok, de általában szeretnek már ott lenni a készülődésnél, a smink kezdeténél. Ilyenkor készítenek fotókat a ruháról, gyűrűről és egyéb kiegészítőkről, illetve ismerik meg a közvetlen családot, barátokat, koszorúslányokat. 

Mindhárom fotós javasolta, hogy amennyiben megoldható, a készülődés tágas, világos helyen történjen, ahol rend van, hiszen a környezet látszódni fog a fotókon. Itt Gábor rögtön meg is említette, hogy az NDustrial studóban, ahol a beszélgetés is zajlott nemrégiben alakítottak ki több nagyon különleges termet, ahol külön a menyasszony és külön a vőlegény is készülődhet.

Kreatív fotózás

Ez nagyon sok esetben egy nehezen eldöntendő kérdés, hogy mikor is legyen a kreatív fotózás. Természetesen minden pár más szeretne, ezért a fotósok alkalmazkodnak ezekhez az igényekhez, de általában elmondható, hogy a legjobb fények mindig a vacsora alatt napnyugtakor vannak. Amennyiben a pár nem szeretné otthagyni a vacsorát és a vendégeit, akkor szokták javasolni a külön napi kreatív fotózást, amikor stresszmentesen lehet fotózkodni.
Természetesen, mint mindennek megvannak az előnyei és hátrányai is, de Bende Tamás szerint a legjobb, ha minél többet fotózkodnak aznap, pl. a készülődés után, a szertartás előtt és a vacsora alatt.
Mona is ezt erősítette meg, hogy mindenben meg lehet találni a legjobb megoldást és mindenhez lehet maximálisan alkalmazkodni, ez egy esküvői fotós számára nem lehet probléma.

Mi az az E-session, Engagement vagy jegyesfotózás?

Ez a fotózás az esküvő előtt történik még civil ruhában. Azért szeretik a fotósok, mert jobban összekovácsolja a párt és a fotóst. A pár látja, hogy hogyan dolgozik a fotós, mire számíthatnak tőle az esküvő napján, a fotós pedig megismeri a párt, hogy mennyire lehet bevonni őket a fotózásba, melyik profiljuk a jobb, hogyan oldja fel őket. Úgymond az e-session fotózás egy közös ráhangolódás az esküvői fotózásra. 

Kb. mennyibe kerül egy fotós szolgáltatás és mi tartozik bele?

Minden fotósnál külön csomagok vannak, amelyek különböző rendelkezésre állást és szolgáltatásokat tartalmaznak.

Dupla Expo Photographynál, ahol 2 fő professzionális fotós dolgozik együtt az alapcsomag 8 órára vonatkozik, kb. 600 képet tartalmaz, amelyhez lehet még további plusz szolgáltatásokat kérni.

Szalay Mona szerint az árak jelentős mértékben meghatározzák ki az, aki a kamerát tartja a kezében. Aki alacsonyabb összegért dolgozik, valamit elvesz a szolgáltatás színvonalából, ezért ezzel fontos tisztában lenniük a pároknak.

Magyar Szabolcs szerint az esküvői fotós árazásának egy evolúciója kell, hogy legyen. Egy bizonyos tapasztalat után egy fotósnak be kell tudnia magát pozicionálnia, hogy mennyit kérhet a munkájáért. Természetes, hogy mindig vannak olyan fotósok, akik alacsonyabb összegekért dolgoznak, de az évek alatt, ahogy szerzik meg a tapasztalatot, a tudást és azzal együtt a felszerelésük is fejlődik a díjazásnak is annak mértékével kell növekedne.  

Bende Tamás nem szeretne meghatározni mi lehet az a határ, amely alatt már nem érdemes rábíznia pároknak magukat egy fotósra, hiszen mindig vannak kivételek, és nagyon sok tehetséges kezdő fotós van, akik éppen akkor szeretnének betörni az esküvői piacra, viszont aki a biztonságra megy, annak érdemes magasabb árban gondolkodnia, hogy biztosan megkapja azt a minőséget, amelyet szeretne.
 
Mindhárom fotós együttesen megerősítette azt, hogy a magasabb ár itt is, mint minden más területen komolyabb felszerelést, nagyobb tapasztalatot, kreativitást, talpraesettséget jelent. A tapasztalat nagyon sokat számít, mint ahogyan arról korábban is szó volt, hiszen egy adott napról van szó, amely megismételhetetlen és ez óriási felelősséget jelent.

Gábor felvetette az a lehetőséget, hogy mi van akkor, ha időközben tönkre megy a memória kártya, amelyre rögzítették a fotókat?

Egy profi fotós, alapból már olyan géppel dolgozik, amely egyből 2 kártyára rögzít. Azok a fotósok, akik olcsóbb áron vállalják az esküvőket valószínűleg még olyan géppel fotóznak, amely egy kártyára rögzíti a képeket. Sok esetben ebben mutatkozik meg a díjkülönbség, hogy ki milyen gépekkel fotóz az esküvőn.

Bende Tamás kiemelte, hogy a fotózás egy „technikai sport”, bármikor bármi megtörténhet, ezért azt sem lehet biztosan kijelenteni, hogy semmi sem fog történni egy esküvőn. Viszont abban az esetben, ha egy fotósnak több gépe van vagy több kártyára rögzít egyszerre, akkor ezeket a váratlan helyzeteket ki lehet küszöbölni.

Milyen határidőkkel dolgoztok és hogyan adjátok át a kész anyagot?

Dupla Expo 20 munkanapot vállal szerződésben és webgalériában adja át első körben az anyagot, utána lehet fotókönyvet rendelni náluk.

Mona szerencsés esetben albumot is készít, amelyet személyesen ad át a pároknak, de előzetesen ő is galériában mutatja meg előszűrés után a még kidolgozás előtt álló képeket és megadja a pároknak azt a lehetőséget, hogy a párok válasszák ki maguknak azokat a képeket, amelyek tetszenek nekik és utána történik a fotók végleges kidolgozása

Tamás az azonnaliságot emelte ki, amely mostanában nagyon kedvelt és fontos dolog lett. Az esküvő napján egy vendég által készített rosszabb minőségű kép több lájkot kap, mint a profi fotós által napokkal később átadott kidolgozott kép, hiszen az esemény már elmúlt, már nem lájkolják annyian. Ezért ennek kiküszöbölésére Tamás már azt alkalmazza, hogy még az esküvő napján gyorsan kidolgoz pár képet, és elküldi a párnak, hogy inkább azokat a képeket töltsék fel social média felületekre. 
 
Az esküvői fotósoknak hozzá kell szoknia, hogy a vendégek is akarnak fotózni, sokszor belelógnak a képbe, csak, hogy ők készítsék el a képeket. Mit tud ez ellen tenni egy fotós?
Hozzá kell szokni, ez már megszokott dolog egy esküvőn és alkalmazkodnak a helyzethez. Sokszor készítenek olyan képeket, hogy beleveszik a kompozícióba azokat a vendégeket, akik éppen fotóznak.

Fotók logózása  

Dupla Expo szokott készíteni logós illetve nem logós képeket is. A logós fotók kisebb méretűek, így jobban optimalizálva vannak a social média felületekre és csak egy diszkrét logót tartalmaznak.

Same day slide show (aznapi képekből készült 4-5 perces zenés slide show) 

Nagyon szeretik az emberek, rengeteg érzelmet vált ki, nagyon jó viszont látni az aznapi eseményeket, az elkapott pillanatokat. 
Általában a vacsora alatt készül el és a torta után szokták levetíteni. A megfelelő technika nagyon fontos hozzá. Egy mozi élményt kell elérni, amelyhez egy jó minőségű kivetítő, vászon és jó hangtechnika szükséges. A fotósok sok esetben ezt nem tudják bevállalni, ezért a slide show-hoz szükséges technikát a helyszínnek, a párnak kell megoldania.

Végezetül sztorik, javaslatok, egyéb tanulságos történetek?

Bende Tamás javaslata, hogy akik leginkább tehetnek az esküvőjük ellen, az maga a pár. Ha mindenre ráfeszülnek, hogy minden jó legyen, és mégsem lesz jó, akkor az nagyon rányomja a hangulatra a bélyegét. Fontos, hogy egy nem várt eseményt, egy helyzetet is rugalmasan kezeljenek és arra koncentráljanak, hogy hogyan hozzák ki magukból a legjobbakat és felülkerekedjenek a történteken.

Magyar Szabolcs pedig azt javasolja a szervezés előtt álló pároknak, hogy amennyiben megoldható, a szervezést ne saját maguk vegyék a nyakukba. Ha tehetik vonjanak be egy profi esküvőszervezőt vagy egy ügyes barátnőt. A szervezés miatt nagy nyomás nehezedik rájuk, amely sok esetben a fotókon való megjelenésen is tükröződik, számos esetben tapasztalt olyat menyasszonyoknál, hogy utólag bánták mindezt meg.


Reméljük hasznosnak találtátok az összefoglalónkat a teljes beszélgetés az alábbi linken érhető el:
https://www.youtube.com/c/EskuvoTVHerendiGaborral

Amennyiben bármilyen felmerülő kérdésetek lenne esküvői fotós vagy esküvőszervezés témában, keressetek bennünket bizalommal:

Benya Eszter – esküvőszervező
Herendi Gábor – esküvőrendező, ceremóniamester, szertartásvezető

Egy libanoni - magyar esküvő Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Esküvőszervezés négy és fél hónap alatt Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Álomesküvő - Szolgáltatók a Nagy Nap előkészületeinél Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Az utolsó esküvő a balatonfüredi Villa Vitae-ben Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Gasztronómiai ízutazás a Platán Gourmet étteremben Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
A jó ceremóniamester 7 ismérve Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Legfontosabb szempontok egy ceremóniamester kiválasztásakor Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
EsküvőTV Herendi Gáborral 2. adás - esküvői fotósok Szerző: Herendi Gábor
Most megnyitva
Esküvő kiállítások és internetes esküvői fórumok Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bombabiztos tippek az esküvői beszédhez Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Sírás és mosolygás egyszerre, rendhagyó esküvői szertartások Gáborral Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Nyakunkon az esküvő és a vírus második hulláma Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bevállalós esküvői- és szertartáshelyszínek Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Koronavírus vagy extrém időjárás: miért szükséges B tervet készíteni? Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Hogyan változtatja meg az esküvőszervezést a koronavírus-járvány Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
A villányi IT esküvő HG verzióban Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bemutatkozás Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom

e-mail cím: herendigabor@herendigabor.hu        telefon: +36 30 949 0378
back to top
esküvőszervezés