Herendi Gábor esküvői blog

Koronavírus vagy extrém időjárás: miért szükséges B tervet készíteni?

Szerző: Herendi Gábor ★ 2020-06-11 14:30

A 2020-as év az esküvői B tervek éve!

Soha nem gondoltuk volna, hogy ilyen nagy szükség lesz az esküvői B tervekre és azok életbe léptetésére. Párjainknak a szervezés során mindig azt szoktuk mondani, ha már körvonalazódott az esküvő forgatókönyve, gondolkodjunk B tervben is rossz idő esetére…

… ugyanis, ha van alapos, jól átgondolt B terv, akkor általában nem lesz rá szükség!

– biztattuk eddig ezzel is a párjainkat a nem várt eshetőségek, és azok megoldásainak átgondolására.
Ez a mondat az idei évben sajnos nem állja meg a helyét, hiszen rengeteg esküvő kényszerül az átszervezésre. Megbecsülni sem tudjuk, mennyi jegyespárt érintett a koronavírus-járvány olyan mértékben, hogy a B terv szerint kell lebonyolítaniuk az esküvőjüket.

De nézzük is meg pontosabban, mi is az az esküvői B terv és miért van rá szükség?

B terv az, amely az esküvő eredeti forgatókönyvének megváltoztatására irányul. Ez lehet helyszín, időpont vagy programelem. Alapesetben - járvány és egyéb vis maior eseteket kivéve - azért szükséges, hogy felkészülhessenek a jegyespárok egy nem várt fordulatra, elsősorban az időjárás változásaira. Az időjárás szeszélye nem szabad, hogy gátat szabjon az esküvő sikerességének, a párok boldogságának. Megfelelő tervezéssel, minden kiküszöbölhető és a B tervet életbe lehet léptetni az esküvő megkezdése előtt vagy akár az esküvő folyamán is.

Fontos, hogy a párok tájékozódjanak arról, hogy egy esetleges zápor, viharos szél, hideg, extrém meleg vagy erős napsütés esetén hol tudják megtartani a szertartást vagy az esküvői vacsorát, bulit. Amennyiben nincs alternatív megoldás, akkor egy esetleges nem várt helyzetet mégis hogyan tudnak kiküszöbölni.

Találkoztunk már mi is olyan esettel, amikor egy augusztus 1-ei esküvőre, az esküvő előtti napon kellett fűtőgombákat rendelni az asztalokhoz, mert a helyszínen nem volt lehetőség a beltéri vacsorára és az extrém hideg időjárás teljesen ellehetetlenítette volna az esküvőt. Ki gondolt volna korábban arra, hogy nyár közepén 8 fokos hőmérséklet várható az esti órákban. Az esküvő végül sikeresen lezajlott, a fűtőgombák, valamint a pár boldogsága és a jó hangulat hatására, bár a buli picit hamarabb végett ért, mint ahogyan azt tervezték.

De mi a helyzet koronavírus esetén?

A 2020-as évi esküvők esetében legfőképpen nem az extrém időjárás lesz az, amely a B terv életbeléptetésére kényszeríti a jegyespárokat. A koronavírus-járvány miatt bizonytalanságra kell számítani az esküvők tekintetében, annak ellenére is, hogy bár jelen állás szerint az esküvők újra megtarthatóak mindenféle korlátozás nélkül, csak a létszám ne érje el az 500 főt :) Mégis mi továbbra is azt mondjuk, hogy továbbra is legyen elgondolás az esküvői B tervre, arra az esetre, ha újra korlátozások lépnének életbe.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe az esküvői B terv életbeléptetéséhez?

  • Kész esküvői forgatókönyv és leszerződött szolgáltatói stáb esetén először is meg kell határozni egy végleges dátumot, amikor a döntést meghozzátok az esküvői B tervre, vagyis átgondoljátok, hogy az akkor érvényben lévő járványhelyzet és korlátozások mellett megtartanátok-e az esküvőt vagy inkább elhalasztjátok. Ezt az esküvő előtt legkésőbb 1-2 hónappal korábban történjen meg, mert a vendégeiteknek is fel kell készülnie az esküvőre. 
  • A döntés meghozatala előtt konzultáljatok a vendégeitekkel, hogy az éppen aktuális helyzetet figyelembe véve részt vennének-e az esküvőn
  • Külföldi vendégek esetében egyeztessetek, hogy az országba való belépés és kilépés milyen korlátozásokkal jár számukra, szerencsére egyre több határ nyílik meg folyamatosan Magyarország felé is, de bízni abban, hogy ez még változhat, ekkor már nem igazán ajánlatos
  • Nézzétek meg, hogy az eredetileg tervezett létszám mennyiben változott. Kik azok a vendégek, akik lemondták az esküvőt és az ő távolmaradásuk mennyire elfogadható számotokra. 
  • Jelenlegi szabályozás szerint az esküvők tekintetében a 1,5 méteres távolságtartás betartása kötelező. Konzultáljatok a helyszínnel, hogy az asztalok elhelyezése milyen módon oldható meg, illetve milyen kompromisszumok árán 
  • Egyeztessetek az esküvői szolgáltatókkal, hogy milyen óvintézkedéseket vezettek be a biztonsági előírások betartására. Mindenképpen járjátok körül az ételkészítés és étel felszolgálással kapcsolatos szabályozásokat.
Amennyiben a fentiek nem a ti elképzeléseitek szerinti, nem érzitek igazán magatokénak, javasoljuk a B terv életbe léptetését, amely vonatkozhat arra, hogy teljes mértékben áthelyezitek a bulit, vagy csak a polgári szertartást tartjátok meg az eredeti időpontban, a templomit és a bulit pedig egy későbbi időpontban.

Mi lenne az a dátum a számotokra, ami minimális kompromisszummal bevállalható úgy, hogy csak néhány elem kerül módosításra az esküvőn?

A legideálisabb az lenne, és amelyen mi is, mint esküvőszervezők dolgozunk, hogy a dátumon kívül mást ne változtassunk meg. Vagyis találjunk olyan dátumot, amikor az esküvő a teljes esküvői stábbal és forgatókönyvvel megvalósítható. A lehetőségek korlátozottak a jövő nyári, hétvégi időpontok tekintetében, így amennyiben más indokotok nincsen rá, az idei őszi/téli vagy a jövő évi kora tavaszi időszak vagy akár idén, akár jövőre egy hétköznapi esküvő is bevállalható. Számos sikeres esküvő tapasztalatával mondjuk mindezt!

www.facebook.com/hetkoznapieskuvo

Amennyiben a módosításra már nincsen lehetőség, mert a helyszínnek kifizetett foglalót elveszítenétek, úgy gondolkodjatok a vendégeitek fejével és gondoskodjatok számukra kedvező megoldásokban, pl. idősebb vendégek biztonságának előtérben tartása, gratulációk és menyasszonytánc mellőzése, az utóbbira alternatív megoldás lehet a pénz ajándékdobozban való gyűjtése, fertőtlenítési lehetőségek, arcmaszk vagy fertőtlenítő gél, mint köszönőajándék, megkülönböztető jelvény vagy szalag azon vendégeknek, akik a távolságot szeretnénk megtartani.

Számos jó megoldás létezik kényszerhelyzetben is, amely, ha megfelelő lelkesedéssel párosul, biztos, hogy egy felhőtlen és örömteli esküvőt eredményez. A B terv igazán a biztonságot adja, amely kellő körültekintéssel végigjárva segíthet átvészelni ezt a nem mindennapi helyzetet. Minden jegyespárnak, legyen akár A, akár B tervvel kivitelezve az esküvője,

Sok Boldogságot Kívánunk!Írta: Benya Eszter
Photo: Tóth András -  Wedding photography


Egy libanoni - magyar esküvő Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Esküvőszervezés négy és fél hónap alatt Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Álomesküvő - Szolgáltatók a Nagy Nap előkészületeinél Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Az utolsó esküvő a balatonfüredi Villa Vitae-ben Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Gasztronómiai ízutazás a Platán Gourmet étteremben Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
A jó ceremóniamester 7 ismérve Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Legfontosabb szempontok egy ceremóniamester kiválasztásakor Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
EsküvőTV Herendi Gáborral 2. adás - esküvői fotósok Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Esküvő kiállítások és internetes esküvői fórumok Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bombabiztos tippek az esküvői beszédhez Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Sírás és mosolygás egyszerre, rendhagyó esküvői szertartások Gáborral Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Nyakunkon az esküvő és a vírus második hulláma Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bevállalós esküvői- és szertartáshelyszínek Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Koronavírus vagy extrém időjárás: miért szükséges B tervet készíteni? Szerző: Herendi Gábor
Most megnyitva
Hogyan változtatja meg az esküvőszervezést a koronavírus-járvány Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
A villányi IT esküvő HG verzióban Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom
Bemutatkozás Szerző: Herendi Gábor
Elolvasom

e-mail cím: herendigabor@herendigabor.hu        telefon: +36 30 949 0378
back to top
esküvőszervezés